Kunststof Forte BV



Productcategorieën

Wat zijn amorfe en kristallijne stoffen?

Wat zijn amorfe en kristallijne stoffen precies? Deze amorfe en kristallijne stoffen spelen een heel belangrijke rol bij kunststof. Voor een niet-natuurlijke of chemisch onderlegde persoon kan dit een vrij complexe theorie zijn. Want wat houden deze stoffen in? En wat is de connectie met kunststof? Onderstaand voorzien we u van meer informatie over deze specifieke stoffen.

Het verschil tussen amorfe en kristallijne stoffen

”Amorfe” verwijst ook wel naar amorf kunststof. Kristallijn verwijst daarentegen naar een specifieke structuur van een kunststof op moleculair niveau. Het grote verschil tussen amorfe en kristallijne stoffen zit in de manier waarop de moleculen van de stoffen naast en door elkaar liggen op moleculair niveau. Bij amorfe stoffen liggen de molecuulketens namelijk als ‘spaghetti’ en zonder een specifieke vorm of ordening door elkaar heen. In tegenstelling tot amorfe stoffen, liggen de moleculen bij kristallijne stoffen in een vaste en geordende structuur. Bij semi-kristallijne stoffen bestaan de moleculen uit ‘eilandjes’ die met elkaar verbonden zijn door geordende moleculen.

Verschillende kunststofsoorten

Kenmerkend voor kunststoffen is dat amorfe kunststoffen (semi-)transparant zijn. Hierbij kunt u denken aan acrylaat en polycarbonaat. Maar ook PVC en polystyreen zijn zonder het gebruik van kleurstoffen transparant. Verder komen zuivere kristallijne stoffen niet veel voor, terwijl semi-kristallijne stoffen juist wel veel voorkomen. Denk aan polyolefinen zoals polyethyleen en polypropeen. Deze kunststoffen zijn opgebouwd uit koolstof en waterstof.

Kristallijne kunststoffen worden amorf bij verhitting

Op het moment dat een kristallijne of semi-kristallijne wordt verwarmd, verandert de molecuulstructuur zodra de stof de glasfase verlaat. Tijdens de glasfase is de stof nog hard en stabiel. De stof komt daarna in de rubberfase. Zodra HDPE, PP of PVDF wordt gelast, verandert de molecuulstructuur tijdelijk van semi-kristallijn naar amorf. Dit is heel goed te zien tijdens het lassen van HDPE, PP naturel of PVDF. Er kan namelijk door het lesmateriaal heen worden gekeken.

Zodra het materiaal begint af te koelen, wordt het weer melkwit. Afhankelijk van de kwaliteit en de afkoelsnelheid ontstaat er weer een bepaalde mate van kristallen die deze kunststof zijn goede eigenschappen geeft. Voor het maken van een goede lasverbinding is het dus van belang dat de kunststof rustig koelt, zodat de moleculen weer naast elkaar gaan liggen. Bij een te snelle afkoeling is er sprake van degradatie. De oorspronkelijke PE100 heeft nu de eigenschappen van PE80 of minder.

Meer informatie over kunststof ontvangen?

Wilt u meer informatie ontvangen over deze amorfe en kristallijne kunststoffen? Bel gerust naar +31 (0) 622 340 847 of stuur een e-mail naar info@kunststofforte.nl. U kunt ook ons contactformulier gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.