Kunststof Forte BV

Acrylaat Zagen

Platen van gegoten of geëxtrudeerd acrylaat?

Acrylaat platen van geëxtrudeerd materiaal hebben veel inwendige spanningen waardoor ze veel sneller breken bij het zagen. We raden u aan om voor sterkere gegoten acrylaat platen te kiezen wanneer u van te voren al weet dat u met veel zaag- of andere bewerkingen gaat werken. Let op!; Beiden soorten platen zijn niet geschikt voor handmatig zagen. Het beste kunt u een tafel/cirkelzaag gebruiken om acrylaat platen te bewerken. Eventueel kunt u zelfs gebruik maken van een decoupeerzaag, maar liever niet voor een geëxtrudeerde acrylaat plaat.

Voor het zagen?

Verwijder de beschermfolie dat op de acrylaat platen zit niet en teken geen zaaglijn op de folie. U kunt beter een zaaglijn maken met schilderstape die u op de folie plakt. Teken indien gewenst de precieze zaaglijn met een potlood af op het de schilderstape. Wanneer u een geëxtrudeerd acrylaat plaat heeft kunt u het beste met een stanleymes en liniaal een kerf maken op de zaaglijn. Dit doet u tegen het versplinteren en breken van de oppervlakte van de acrylaat plaat.

Acrylaatzagen met een cirkelzaag

Wanneer u de platen wilt gaan zagen met een cirkelzaag is het een vereiste dat u gebruik maakt van een fijnvertand of widiazaagblad. Zorg ervoor dat de acrylaat plaat over het gehele oppervlakte ondersteund wordt tijdens het zagen en niet buigt naast de zaagtafel. Wanneer dit wel gebeurd kan het zijn dat de plaat wijkt ter hoogte van de zaaglijn. Qua instellingen van de cirkelzaag is het belangrijk dat u bij een standaard zaagblad van 300 millimeter het toerental instelt op 4.000 toeren per minuut. Dit is zo’n 3 tot 4 meter per minuut, afhankelijk van de dikte van de acrylaat plaat. Voer dunne platen niet te snel door om scheuren en breuken te voorkomen. Wanneer u dikkere platen wilt gaan zagen kunt u de zaagsnelheid iets verlagen en het toerental opvoeren. Draag ook altijd een veiligheidsbril bij het zagen van een acrylaat plaat!

Acrylaat zagen met een decoupeerzaag?

Het zagen van geëxtrudeerde acrylaat platen met een decoupeerzaag heeft een erg groot scheur- en breukrisico. Snij met een stanleymes de zaaglijn aan beide kanten van de plaat iets in. Dit voorkomt dat de breuk tot de oppervlakte zal komen. Gebruik voor het zagen ook altijd een fijnvertandzaagblad. Het ondersteunen van de plaat tijdens het zagen is hier ontzettend belangrijk, nog meer dan bij het zagen met een cirkelzaag. Ondersteun de plaat zo dicht mogelijk bij de zaaglijn, bij voorkeur op een afstand van minder dan 2 centimeter. Wanneer u in een rechte lijn wilt gaan zagen raden we aan om parallel aan de zaagsnede een rechte lat met lijmtangen te klemmen. Dit zorgt ervoor dat de decoupeerzaag goed wordt geleid. Bij het zagen moet de zaag op snelheid zijn met een middelhoog toerental (ongeveer 75%). Laat de zaag het werk doen en druk lichtjes op de zaag door de zaaglijn bij het zagen van uw acrylaat platen.

Benodigdheden voor het zagen van acrylaten platen?

  • Lijmtangen
  • Plaatmateriaal of latten
  • Cirkel- of tafelzaag met instelbare toerental
  • Zaagblad met fijne vertanding, of widiavertanding
  • Decoupeerzaag met instelbare toerental
  • Zaagblad voor (non-ferro) metaal
  • Schilderstape

Voor meer informatie kunt u ons contactformulier invullen of bellen naar +31 (0) 622 340 847.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 + 3 =